"Vefatının 100. Senesinde Salih Zeki Bey'i Anma Sempozyumu"muz Tamamlandı

03.07.2021

İMÜ Bilim Tarihi Bölümü tarafından düzenlenen “Vefatının 100. Senesinde Salih Zeki Bey'i Anma Sempozyumu” 2 Temmuz 2021 tarihinde zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşmiştir. Başta bölüm başkan vekilimiz Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu olmak üzere olmak üzere bilim tarihine yıllarını vermiş Prof. Dr. Atilla Bir ve Prof. Dr Sevtap Kadıoğlu da sempozyumdaki sunumlarıyla etkinliğimizi onurlandırmıştır. Etkinliğimiz, İMU Bilim Tarihi adına sempozyumu düzenlemede öncülük eden Dr. Öğr. Üyesi Elif Baga’nın açılış konuşması ve Salih Zeki’nin bilim tarihi araştırmalarını ele alışına dair sunumu ile başlamış, ardından gerek İMU içerisinden gerekse de İMU dışından öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrencilerin sunumlarıyla devam etmiştir. Etkinliğimizi kurum içinden ve dışından pek çok akademisyen ve lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenciler izlemiştir.

Esasında küçük ölçekte bir anma toplantısı olarak planlanan ancak Salih Zeki Bey’in çok yönlülüğü nedeniyle kendisinin daha kapsamlı bir şekilde tanıtılması ve değerlendirilmesi gerekliliğine istinaden, bilim tarihinin farklı alanlarında çalışan lisansüstü öğrenciler ve öğretim üyelerinin de destekleriyle bir sempozyuma dönüşen bu etkinlik beş ana oturum olarak gerçekleşmiştir. İlk oturum Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu ve doktora öğrencisi Alper Atasoy’un sunumlarıyla ‘Yaşamı ve Eserleri’ üzerine gerçekleşmiştir. Ardından gelen iki oturumda Dr. Öğr. Üyesi Elif Baga ve lisansüstü öğrencilerden Mehmet Ali Yağlıoğlu, Zeki Sezer Güngör, Emine Esranur Koç, Fatma Zehra Dinçer ve Esra Nur Osta ile ‘Matematik Tarihçiliği’ konuşulmuştur. Dördüncü oturumda, Dr. Öğr. Üyesi Orhan Güneş, Dr. Öğr. Üyesi Şule Taşkıran Çankaya ve Arş. Gör. Sena Aydın ile  ‘Astronomi ve Tabiat İlimleri’ ele alınmıştır. ‘Bilim Felsefesi, Mantık ve Matematik Eğitim Felsefesi’ üzerine Dr. Öğr. Üyesi Zehra Bilgin ve lisansüstü öğrencilerden Rukiye Akkaya ve Ahmet Öksüz’ün sunumlarıyla da son oturum gerçekleşmiştir.

Yapılan sunumlarda genellikle Salih Zeki Bey’in makaleleri, ders kitapları, gazete ve dergilerdeki yazıları ve çeviri eserleri merkeze alınmıştır. Son olarak Prof. Dr. Atilla Bir ve Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun konuşmaları ile kapanış oturumları gerçekleşmiştir. Bu bölümde bilim tarihi kitaplarının nasıl ele alınması gerektiği tartışılmış, özelllikle de Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun metodolojiye dair önerileri ile etkinlik tamamlanmıştır. Bilim tarihçileri olarak, daha evvelki yıllarda farklı üniversitelerin etkinlikleri bağlamında çeşitli vesilelerle anılmış olan Salih Zeki Bey’in vefatının 100. sene-i devresi vesilesiyle yapılmış olan bu etkinlikle, alanımızın öncüsüne geride bıraktığı eşsiz ilim mirası için bir nebze de olsa vefa borcu ödemiş olmanın huzurunu yaşamış olduk.  İstanbul Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi gibi cesitli kurumlardan etkinliğimize katkı yapan tüm akademisyenlere teşekkür ederiz.